Contact Us

Use the form on the right to contact Laanscapes.

N244
Zuidschermer, NH, 1846
Netherlands

Dramatic Fine-Art Landscape Photography, Processing Instructions and Photography Tours by Daniel Laan.

12 Maanden, 12 onderwerpen voor landschapsfotografie

Blogx

Behind the Scenes - The making of a Landscape Photograph. Every now and then, Laanscapes discusses how the scenes came into being. This blog is a chronicle of some of the best making-ofs.
 

12 Maanden, 12 onderwerpen voor landschapsfotografie

Daniel Laan

Een jaar lang landschapsfotografie. Maar wat fotografeer je? Het uitzoeken van nieuwe onderwerpen kan een tijdrovend karwei zijn; tijd die je beter buiten kunt spenderen. In 2016 let ik op de volgende onderwerpen; beschouw ze als suggestie.

Januari

IJs - Ondanks het zachte weer, is in januari de kans het grootst om in Nederland ijs te fotograferen. Vooral langs de IJsselmeerkust kun je het ijs horen kraken. Laat het maar vriezen!

 Kruiend ijs langs de Noordzeekust.

Kruiend ijs langs de Noordzeekust.

Februari

Sneeuw of mist en kale bomen - Het zou voor de landschapsfotograaf natuurlijk fantastisch zijn dat we sneeuw krijgen! Het landschap krijgt direct een ander karakter; sober en minimalistisch. Probeer dat te balanceren met een krachtige zonsopkomst en je hebt een winnende combinatie.

 Dageraad in de Grafelijkeheidsduinen, Huisduinen.

Dageraad in de Grafelijkeheidsduinen, Huisduinen.

Als er in de koudste maanden geen sneeuw ligt, trek dan de duinen in op zoek naar sfeervolle landschappen, gehuld in de mist. Met wat helmgras en kale bomen, creëer je interesse in de voorgrond en steeds diepere lagen mist.

 Mist in de Schoorlse Duinen .

Mist in de Schoorlse Duinen.

Maart

Noorderlicht - Het is waar dat het noorderlicht vooral actief is in de perioden rond de nachteveningen in maart en september; wanneer de dagen overal op aarde net zo lang zijn als de nachten. Dat komt omdat de koppeling tussen het magnetisch veld van de aarde met het magnetisch veld van de zon dan het sterkst is. Het noorderlicht is nog steeds afhankelijk van een hoeveelheid, snelheid en polariteit van geladen deeltjes van de zon, maar er lijkt minder nodig te zijn voor hetzelfde effect rond deze perioden.
Kijk op spaceweatherlive.com voor actuele data.

 Noorderlicht nabij Hippolytushoef.

Noorderlicht nabij Hippolytushoef.

April

Lentestorm - April en mei vind ik de moeilijkste maanden om er op uit te trekken. Hoewel er genoeg soorten bloemen als voorgrond kunnen dienen, vind ik het persoonlijk interessanter om de duistere kant van de lente op te zoeken. Met een stevige lentebui en een sluitertijd van enkele tientallen seconden druk je het landschap uit in streperige samenhang van wolken, bomen en heide.

 Lentestorm in de Hoge Veluwe.

Lentestorm in de Hoge Veluwe.

Mei

Duinen en zandverstuivingen - Vroeg uit de veren en in de buurt een plekje zoeken om de zon op te zien komen om vervolgens thuis te komen en samen met mijn vrouw te ontbijten; het is mijn idee van een perfecte start van een dag in mei. De textuur in het zand is na een regenbui heel delicaat; maak daar gebruik van door een focus stack te maken - Stel scherp op de voorgrond en druk af met wat overbelichting om vervolgens scherp te stellen op oneindig en te onderbelichten voor de rode ochtendlucht. Geen filters, geen HDR; maar handwerk met laagmaskers in Photoshop is mijn advies voor een knallend resultaat.

 Het krieken van de dag, in de duinen tussen Den Helder en Julianadorp.

Het krieken van de dag, in de duinen tussen Den Helder en Julianadorp.

Juni

Klaprozen - De schutbladeren van deze bijzondere bloemen zijn in een zwoele zomeravond met wat fantasie net jurken van Spaanse danseressen in een groene balzaal. Met een langer brandpunt en een wijds open diafragma maak je de omgeving mooi zacht en introduceer je een natuurlijk vignet. Kies je ervoor om deze aan te zetten in de nabewerking, zorg dan dat het onderwerp niet te veel in dat vignet valt. Het verlies van details zou zonde zijn!

 Klaprozen in Huisduinen.

Klaprozen in Huisduinen.

Juli

Melkweg - Halverwege juli is de Melkweg op haar mooist. Dat komt door de plaats van ons zonnestelsel in de Melkweg en de kanteling van het noordelijk halfrond ten opzichte van de ecliptica; de denkbeeldige lijn waarin de zon ogenschijnlijk langs de hemel trekt. Net wanneer de nachten langer beginnen te worden en het ook daadwerkelijk donker wordt, kijk je rond één uur 's nachts richting het zuid-zuid-westen. Die wit-gelige band aan de horizon? Je kijkt richting het fotogenieke centrum van de Melkweg. Camera instellingen? f/2.8, 25 seconden bij 14mm op ISO 5000 tot 6400 - afhankelijk van de graad van lichtvervuiling. Lees hier over de planning, fotografie en nabewerking in het Engels.

 Melkweg boven de Helderse duinen.

Melkweg boven de Helderse duinen.

Augustus

Onweer - Deel je mijn ongezonde (en levensgevaarlijke) fascinatie voor natuurgeweld? Dan kom je in augustus zeker aan je trekken. Deze supercell regende en hagelde leeg boven de Noordzee, vlakbij Den Helder. Ik maak beslist geen grap over de onveiligheid van dit onderwerp; op een enkele keer toen ik terug naar de auto liep van een succesvolle shoot, keek ik achterom en zag hoe de bliksem in sloeg op de exacte plaats waar ik tien minuten geleden fotografeerde...

 Supercell, Huisduinen.

Supercell, Huisduinen.

September

Heide - Na het natuurgeweld in augustus, ben je vast toe aan meer rust en vrede. En die vind je in de heide. In plaats van wijdse landschappen te fotograferen, raad ik je aan om een kort tele objectief op de body te zetten (of een 70-200mm) en langzaam te bewegen tijdens de foto voor een surreëel effect. Het opzettelijk bewegen van de camera tijdens de opname is uitgegroeid tot een heel genre (ICM) binnen de fotografie en ik kan mij voorstellen dat het niet ieders smaak is. Ik ben er verzot op. Vooral in september.

 Dopheide, Schoorlse Duinen.

Dopheide, Schoorlse Duinen.

Oktober

Peak fall (de herfst op zijn piek) - En dan begint het: De fotogekte. Hele vakanties raken omgeboekt als de bladeren beginnen te kleuren, om dat oranje, geel en rood maar op de foto te krijgen. De combinatie van water en vallend blad doet het erg goed dankzij de vaak complementaire kleurenstelling tussen oranje en blauw. Zoek naar dat rijke kleurenpalet, maar pas op dat het geen schiettent wordt.

 Schotland, de waterval van Braan in de bossen nabij Dunkeld, Perthshire.

Schotland, de waterval van Braan in de bossen nabij Dunkeld, Perthshire.

Ga eens met de camera het bos in als het bewolkt is voor meer gedempte kleuren en zachte schaduwen. Niet te veel van de lucht laten zien, want een uitgebeten wit dak oogt niet aantrekkelijk.

 De Triberg waterval in het Zwarte Woud (Duitsland).

De Triberg waterval in het Zwarte Woud (Duitsland).

November

Paddenstoelen - Zo vlak voor het einde van de herfst is het gouden moment om het macro objectief te pakken. Maar wees niet te laat; een goede herfststorm later en het is een hele klus om paddenstoelen onder het bladerdek te vinden.

 Mycena in de bossen bij Dorst, Noord-Brabant.

Mycena in de bossen bij Dorst, Noord-Brabant.

December

Seascapes - Hagel is je vriend. De kilometers hoge bewolking waarin zich hagel ontwikkelt is fantastisch bij een zonsondergang langs de kust. Let goed op inkomende lijnen die de kijker lekker de foto intrekken. Je kunt ze eenvoudig zelf maken met al dat water en schuim.

 Hagelstorm bij de Helderse kust.

Hagelstorm bij de Helderse kust.

Afgelopen jaar is het in december bijzonder warm geweest. Geen ijs, geen sneeuw. Ik zocht naar mogelijkheden voor fotografie en bedacht dat ik met een foto wilde uitdrukken dat ik wacht op dat fijn winterweer. De laatste tip die ik je mee wil geven is dat je vooral een stuk van jezelf tot uitdrukking zou moeten laten komen in jouw werk. Laat zien wat er in je om gaat; wat je behelst. Laat van je horen door iets van jou te laten zien.

 Een winter die maar niet kwam opdagen.

Een winter die maar niet kwam opdagen.