Contact Us

Use the form on the right to contact Laanscapes.

N244
Zuidschermer, NH, 1846
Netherlands

Dramatic Fine-Art Landscape Photography, Processing Instructions and Photography Tours by Daniel Laan.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Veelgestelde vragen over mijn fotografie, werkwijze en spullen.

Waarom is alles in het Engels?

Het kost mij veel tijd om bij iedere foto een tweetalige beschrijving te plaatsen. En doordat het Engels in meer landen wordt gesproken dan het Nederlands, kan vrijwel iedereen de beschijving lezen.

 

Welke camera/lens moet ik kopen?

Fotografen houden zich bezig met fotograferen, niet met de afdeling nieuwe camera's. Ik heb geen idee wat jouw eerste camera of volgende camera moet worden. Zie de Zoom.nl camera koopgids voor een advies.

 

Ik heb deze foto gemaakt. Hoe kan ik deze verbeteren?

Iedere week krijg ik de vraag: "Is deze foto zo mooi? Wat zou je anders doen?" Je kunt misschien begrijpen dat ik deze vragen niet doorlopend kan behandelen.
Je kunt een één op één Skype sessie met mij boeken voor dit soort vragen. Ik heb 15 jaar ervaring met Photoshop en geef les in de bewerking van landschapsfotografie. Tientallen tevreden klanten hebben dezelfde vragen gesteld. Met de uitvoerige antwoorden op deze vragen en praktische tips kun je jouw beeld naar een hoger niveau tillen. Zie voor meer informatie:

 

Welke camera/lens gebruik jij?

Momenteel schiet ik met een Nikon D750, de Nikon 14-24 f/2.8 en de Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD. Deze top apparatuur hebben ook in mijn plekje in mijn cameratas gehad.

 • Tamron SP 15-30 mm f/2.8 VC USD
 • Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD
 • 18-35mm Nikkor f/3.5-4.5D ED IF
 • AF-S Nikkor 85mm f/1.8G
 • Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art
 • 77mm 10-stop ND Formatt Hitech Firecrest Neutral Density 3.0
 • Sirui Traveller Carbon T-2204XL & Sirui E-20 Ballhead
 • Fornax Mounts LighTrack II

 

Wat doe je overdag?

Ik heb twee full-time banen. Ik ben een full-time landschapsfotograaf en een full-time content beheerder. Ik schrijf artikelen en teksten voor websites en maak all inhoud in een complexe webshop overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en indexeerbaar voor zoekmachines.

 

Waar kom je vandaan?

Den Helder, Nederland.

 

Maar waarom doe je zoveel in het Engels?

Zie mijn antwoord op de eerste vraag. Ik leerde Engels al op vroege leeftijd. Eerst van tv, later op school en weer later van games. Ik ontwikkel mij iedere dag in deze taal door onbekende woorden direct op te zoeken en te spreken met Engelstalige collega's en vrienden.

 

Wat vind je van het Nederlandse landschap?

Ik mis mijn bergen! :( Daarnaast ben ik blij met het landschap dat we wel (opnieuw) hebben. Ik heb bewondering voor de Nationale Parken en mag graag op het strand komen als er verder niemand is. Ook ben ik regelmatig in onze bossen te vinden.

 

Maar dit is toch geen fotografie? Dit is meer Fotosjop.

Photoshop heeft een negatieve connotatie gekregen. "Alles dat in dit programma is geopend is nep, bewerkt en erin gestopt". Zelf gebruik ik Photoshop en andere programma's:

 • ...Omdat fotografie niet eindigt met het vastleggen op de camera. Analoge (film) fotografie wordt ook ontwikkeld. Dat moet met digitale fotografie ook. Onbekender is dat de digitale camera bepaalde keuze's voor je maakt wanneer je fotografeert.
 • ...Om zelf volledig in controle te zijn over wat ik wil laten zien of opvallen. Of dat nu een uitsnede is, een contrastverandering of een focus stack.
 • ...Om de technische beperkingen van de camera te overtreffen. Zelfs de modernste camera kan niet recht tegen de zon in fotograferen en zowel de voorgrond als de lucht correct belichten. Ik los dat op door meerdere belichtingen als lagen te openen in Photoshop. Anderen gebruiken liever grijs verloop (Grad ND) filters.
 • ...Nooit om er iets in te shoppen dat er niet was.
 • ...Om te benadrukken of minder aandacht te schenken.
 • ...Kunstwerkjes te maken in plaats van registratie foto's.
 • ...Om meer van mijzelf in het beeld te stoppen.
 • ...Om kleurcorrecties uit te voeren.
 • ...Om na te genieten van het moment van fotograferen.

Beeldbewerking is een integraal en essentieel onderdeel van iedere vorm van fotografie. De hoedanigheid is een kwestie van smaak, ervaring en kunde in de programmatuur en de beheersing van de taal van het beeld. Ik bewerk mijn foto's met trots en net zoveel passie als dat ik de compositie bepaal in het veld.

 

Waar kan ik een foto downloaden voor op mijn computer?

Dat sta ik niet toe om de volgende reden. De resoluties voor beeldschermen worden alleen maar groter. Als ik deze hoge resoluties ga aanbieden, is het eenvoudig om zelf een afdruk te maken, terwijl ikzelf met veel moeite en plezier de mooiste afdrukken probeer te maken. Binnen de kortste keren circuleren er nep-foto's op de vlooienmarkt en daar zit ik als professional niet op te wachten.
 

Hoe oud ben je?

Ik ben geboren op 30 december 1984.

 

Wil je een tutorial maken over...

Vast wel. Ik ben altijd op zoek naar inspiratie voor artikelen, dus neem contact met mij op en stel je vraag!

 

Kunnen we samen op pad om te fotograferen?

Privéles in het veld kan geregeld worden. Mijn prijs voor 1-op-1 begeleiding is € 250 per sessie binnen Nederland. Zo'n sessie neemt meestal enkele uren in beslag en ik kan je alles leren. Van seascapes tot macrofotografie en van nachtfotografie tot hulp in Lightroom.

Let wel: Als landschapsfotograaf fotografeer geen steden of mensen.