Contact Us

Use the form on the right to contact Laanscapes.

N244
Zuidschermer, NH, 1846
Netherlands

Dramatic Fine-Art Landscape Photography, Processing Instructions and Photography Tours by Daniel Laan.

Over Laanscapes

Daniel Laan

" Fotografie is de manier om mijn gedachten,  het licht, het land en het vluchtige moment vorm te geven "

De eerste keer dat ik op de ontspanknop van mijn vaders Pentax spiegelreflex drukte, was toen ik krap 7 jaar oud was…

Tekenen, schilderen, muziek en Photoshop gaven mij gedurende mijn jeugd manieren om mijzelf te uitten. Totdat ik in de lente van 2009 een nieuw middel vond om mijn creatieve energie te kanaliseren. Ik voelde me net een schilder met de aanschaf van mijn eerste digitale spiegelreflex. Het was alsof ik verf kochtte maar met een leeg canvas bleef zitten. Langzaam maar zeker begon ik mijn camera vaker mee naar buiten te nemen, op wandelingen, vakantie en overnachtingen in de Nederlandse natuur.

De realisatie dat landschapsfotografie een meditatief effect op mij heeft, ontstond in de natuur. Ik ben in mijn element wanneer ik op al deze fantastische plekken kom. De camera werd het gereedschap om het licht, het land, maar ook mijn gedachten vast te leggen. Geen enkel ander creatief middel heeft vervolgens zo'n invloed op mijn leven gehad.

Al dat kijken door de zoeker had namelijk filosofische implicaties op mijn wereldbeeld. Zo ontdekte ik dat wij de werkelijkheid allemaal anders beschouwen. Jouw waargenomen kleur rood zou er wel eens anders uit kunnen zien dan mijn kleur rood. En dat brengt mij tot hoe fotografie als verlenging van mijn visie op de wereld werkt. Het is dezelfde visie waarmee ik de studie Communication & Multimedia Design aan de Hogeschool van Amsterdam volgde; een HBO-opleiding die ik doelbewust inrichtte op vormgeving, interactie en het begrijpen van beeld. De studie leerde mij vanuit verschillende disciplines de wereld visueel te beschouwen en fungeerde als een katalysator voor mijn fotografie. Het was dan ook een kwestie van tijd tot ik mij inschreef bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig ondernemer. Tegenwoordig werk ik als professioneel landschapsfotograaf, cursusleider en schrijver.

Mijn werk is gepubliceerd in onder andere:

  • Landscape Photography Magazine
  • Zoom.nl
  • Bokeh Magazine
  • Location Scout
  • Caprice Mag
  • Pictures Magazin
  • Fstoppers
  • Shut Your Aperture
  • 500px ISO